Villámvédelmi vizsgálat Békés megyében

A Csaba-Vill villamossági szaküzlet üzemeltetése mellett különböző szolgáltatásokat is végzünk elsősorban Békés megyében: vállaljuk többek között villámvédelmi vizsgálat és jegyzőkönyv elkészítését.

Miért van szükség villámvédelmi vizsgálatra?

A villámcsapás a másodperc ezredrésze alatt óriási kárt okozhat: emberben, emberi építményekben és értékes berendezésekben egyaránt. Mivel egyre több és egyre értékesebb elektronikai berendezést használunk, egyre fontosabb, hogy életünk munkáját, az otthonunkat biztonságban tudjuk, így válik egyre fontosabbá a villámvédelem. A villámlás és a villámlás okozta túlfeszültség minden évben komoly károkat okoz.

A villámvédelem célja, hogy megóvjon bennünket, az épületeinket és egyéb értéktárgyainkat a villámcsapás káros hatásaitól.

Villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatra azért van szükség, hogy ellenőrizzük, mennyire alkalmas a villámhárító berendezés a villámok felfogására és levezetésére. Külön hangsúlyozni szeretnénk, hogy a villámvédelem rendszeres ellenőrzést igényel, mert az elhanyagolt, elöregedett, nem megfelelően karbantartott villámvédelmi berendezések miatt komoly veszélynek tehetjük ki magunkat és a környezetünket is.

Kinek van szüksége villámvédelmi vizsgálatra?

Villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatot olyan cégeknek, intézményeknek lehet szüksége, amelyeknek meg kell felelnie a biztonsági előírásoknak.

Villámvédelmi vizsgálatot azonban nemcsak cégek, hanem a lakosság számára is végzünk, akik számára fontos önmaguk, környezetük, otthonuk és értéktárgyaik biztonsága.

Miből áll, hogyan történik a villámvédelmi vizsgálat?

A villámvédelmi felülvizsgálat során a szakembereink az épületre vonatkozó villámvédelmi követelményeket összevetik a megvalósított villámvédelmi fokozattal. A felülvizsgálat eredményéről és megállapításairól villámvédelmi jegyzőkönyv készül. A minősítő iratban feltüntetett esetleges hiányosságok elvégzéséről a megbízónak kell intézkednie.

Mikor érdemes villámvédelmi vizsgálatot kérni?

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet rendelkezik az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról,azon belül is a villámvédelemről.

A villámvédelem felülvizsgálatát el kell végezni

 • a létesítést követően az átadás előtt,
 • a rendeletben előírt időszakonként, ami lehet 3 évenként (A, B tűzveszélyességi osztályú épületeken) vagy 6 évenként (C, D, E tűzveszélyességi osztályú épületeken),
 • a villámvédelem vagy az építmény átalakítását, bővítését és a vonatkozó műszaki követelményben foglalt különleges eseményt követően, ami károsíthatja a villámvédelmi berendezést (ilyen például a villámcsapás, korrózió vagy sérülés).

Mit tartalmaz a villámvédelmi jegyzőkönyv?

Szakembereink a villámvédelmi rendszer átvizsgálása és a kötelező földelési mérések után villámvédelmi jegyzőkönyvet készítenek el.

A villámvédelmi jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell

 • a vizsgálat dátumát,
 • az épület pontos nevét az ellenőrzés határainak megadásával.
 • Fel kell sorolni, hogy a vizsgálat milyen szabványok szerint történt, ha van eltérési engedély, akkor annak az iktatási számát.
 • Fel kell sorolni a villámvédelem kiviteli és átadási dokumentumuk adatait, bizonylatokat.
 • Tartalmaznia kell a villámvédelmi szabványossági felülvizsgálat vizsgálat minősítését.

Ki végezhet érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot?

Villámvédelem felülvizsgálatát csak az végezheti, aki

 • erősáramú előképzettséggel rendelkezik,
 • 3 év gyakorlata van,
 • Sikeresen elvégezte az villámvédelmi felülvizsgáló tanfolyamot,
 • rendelkezik OKJ-s villámvédelmi felülvizsgáló bizonyítvánnyal.

A Csaba-Vill Villamossági Szaküzlet szakképzett, villámvédelemmel foglalkozó munkatársait nyitvatartási időben keresheti személyesen az üzletben vagy telefonon.

Sürgős esetben kereshet bennünket a hét bármely napján, SOS megrendelés esetén a legrövidebb idő alatt elvégezzük a villámvédelmi felülvizsgálatot.

További szolgáltatások

Ismerje meg a Csaba-Vill további szolgáltatásait: érintésvédelmi vizsgálat és villanyszerelési kivitelezés.

Szakanyagok listája

A Csaba-Vill Villamossági Szaküzletben várjuk a békés megyei villanyszerelők, villám- és érintésvédelemmel foglalkozó szakembereket, akiknek elektromos szakanyagok széles választékát kínáljuk. A szakanyagok tételes listáját ide kattintva találja.