Érintésvédelmi vizsgálat Békés megyében

A Csaba-Vill Villamossági Szaküzlet üzemeltetése mellett különböző szolgáltatásokat is végzünk, elsősorban Békés megyében. Vállaljuk az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat elvégzését, amelyről természetesen érintésvédelmi minősítő iratot is készítünk, amely tartalmazza a munkavédelmi ellenőrzések során kért érintésvédelmi jegyzőkönyvet is.

érintésvédelmi vizsgálat BékéscsabánMiért van szükség érintésvédelmi vizsgálatra?

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat célja egy megelőző műszeres ellenőrzés, amely az érintésvédelmi hibák feltárására irányul, ezáltal elkerülhetők az érintésből származó balesetek.

Áramütéses balesetek egy része származhat abból, ha a berendezések feszültség alatti részeit közvetlenül vagy szerszámon, segédeszközön keresztül véletlenül megérintik. Ezt a nemzetközi szabványok közvetlen érintésnek nevezi. A megakadályozására szolgáló intézkedéseket közvetlen érintés elleni védelemnek nevezik.

Az áramütéses balesetek másik része abból származik, amikor az elektromos árammal működő gépek a berendezés olyan részét érintik meg, amely üzemszerűen feszültségmentes, de  meghibásodása miatt feszültség alá kerül, és áramütést okoz. Ezt a nemzetközi szabványok közvetett érintésnek, s az ezek megakadályozására tett intézkedéseket közvetett érintés elleni védelemnek, érintésvédelemnek hívják.

Az érintésvédelmi felülvizsgálat önellenőrzés, amely azt a célt szolgálja, hogy biztonságosan dolgozhasson a munkahelyén, ne alakulhasson ki életveszélyes környezet.

Kinek van szüksége érintésvédelmi vizsgálatra?

Az érintésvédelmi vizsgálatot nem a hatóság rendeli el, hanem az üzemeltetőnek kell elvégeznie vagy elvégeztetnie a jogszabályban előírt gyakorisággal.

Telephely, iroda, oktatóterem, oktatási intézmény, üzemcsarnok, gyár, műhely, üzlet, társasház, kollégium, pince, szauna, labor, pékség, kohászat – szinte mindenhol ahol elektromos berendezés található kötelező elvégeztetni az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot.

Miből áll, hogyan történik az érintésvédelmi vizsgálat?

Az érintésvédelmi felülvizsgálat szemrevételezéssel történik, valamint egy műszeres mérésből áll, amelynek során megállapítjuk, hogy az érintésvédelem megfelel-e az érvényben lévő érintésvédelmi szabványoknak. A vizsgálat során összegyűjtjük a hibákat, és javaslatokat teszünk azok kijavítására, valamint esetleges további intézkedésekre is. Elkészítjük és átadjuk az az érintésvédelmi minősítő iratot és az érintésvédelmi jegyzőkönyvet.

Mikor érdemes érintésvédelmi vizsgálatot kérni?

Érintésvédelmi felülvizsgálatot kötelező elvégezni vagy elvégeztetni minden esetben, ha erősáramú villamos berendezés érkezik, ha villamos kivitelezést létesítünk, bővítünk vagy átalakítunk.
Érintésvédelmi felülvizsgálatot különböző időszakonként érdemes elvégezni:

  • Kommunális és lakóépületekben 6 évente.
  • Minden más épület villamos berendezésein 3 évente.
  • Üzem közben áthelyezhető hordozható villamos kisgépeken, elektromos kéziszerszámokon, hosszabbítókon évente.m
  • Áramvédő kapcsolón, megtekintéssel és a próba gomb megnyomásával havonta.

A felülvizsgálatok módjával és általános szabályaival az MSZ 4851 szabványsorozat foglalkozik.

Mit tartalmaz az érintésvédelmi minősítő irat és az érintésvédelmi jegyzőkönyv?

Az érintésvédelmi vizsgálat elvégzése után érintésvédelmi minősítő iratot adunk át. Ezt a felülvizsgálat után készítjünk el. A minősítő iratban nyilatkozunk arról, hogy az általunk vizsgált berendezések érintésvédelmileg megfelelnek-e az érvényben lévő előírásoknak.

Az érintésvédelmi minősítő irat melléklete az érintésvédelmi jegyzőkönyv, amely részletesen tartalmazza az eredményeket.

A munkavédelmi ellenőrzések során elkérhetik az érintésvédelmi jegyzőkönyvet. Hiánya esetén kötelezik az üzembentartót, tulajdonost az érintésvédelmi felülvizsgálat haladéktalan pótlására.

Ki végezhet érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot?

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot csak az végezheti, aki

  • erősáramú előképzettséggel rendelkezik,
  • legalább 3 év szakmai gyakorlata van,
  • sikeresen elvégezte az érintésvédelmi felülvizsgáló tanfolyamot,
  • rendelkezik OKJ–s érintésvédelem felülvizsgálója bizonyítvánnyal.

A Csaba-Vill Villamossági Szaküzlet szakképzett, érintésvédelemmel foglalkozó munkatársait nyitvatartási időben keresheti személyesen az üzletben vagy telefonon.

Sürgős esetben kereshet bennünket a hét bármely napján, SOS megrendelés esetén a legrövidebb idő alatt elvégezzük az érintésvédelmi felülvizsgálatot.

További szolgáltatások Békés megyében

Ismerje meg a Csaba-Vill további szolgáltatásait: villámvédelmi vizsgálat és villanyszerelési kivitelezés.

Szakanyagok listája

A Csaba-Vill Villamossági Szaküzletben várjuk a békés megyei villanyszerelők, villám- és érintésvédelemmel foglalkozó szakembereket, akiknek elektromos szakanyagok széles választékát kínáljuk. A villamossági szakanyagok tételes listáját ide kattintva találja.